2.9.11

Στιβ Τζομπς: Τέλος εποχής

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι από τους παλιούς γκατζετάκηδες της “Apple”. Γνώρισα πρόσφατα τα προϊόντα της εταιρείας εξαιτίας ενός τηλεφώνου. Από την ημέρα που απέκτησα το πρώτο μου κινητό (πάνε περισσότερα από δέκα χρόνια) άλλαξα μόλις δύο συσκευές. Και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί δεν μπορούσαν πια να χρησιμοποιηθούν. Το “Motorola Startac” απεβίωσε λόγω γήρατος (είχαν διαλυθεί τα πάντα από τη χρήση) και το "Nokia 3330" έπεσε ηρωικά μαχόμενο στο καθήκον. Πνίγηκε στο κρασί κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης με τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου που θα παρουσίαζα. Τουλάχιστον πήγε χαρούμενο…

Όταν απέκτησα το iPhone 3G, δεν απέκτησα απλώς ένα τηλέφωνο αλλά κάτι περισσότερο, ένα βοηθό στη δουλειά μου. Μπορούσα να ηχογραφήσω συνεντεύξεις, να γράψω κείμενα (ναι έχω γράψει ολόκληρο κείμενο στην οθόνη του), να λάβω και να στείλω μέιλ και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά με εξαιρετική ευκολία. Σε ό,τι είχε να κάνει με την εμφάνιση του, ήταν μακράν το ομορφότερο κινητό στον πλανήτη. Μέσα λοιπόν από το iPhone γνώρισα την “Apple” και τα προϊόντα της. Σε δύο χρόνια απέκτησα ένα MacBook Pro, έναν νέο iPhone, ένα iPad και ποιος ξέρει που θα σταματήσω. Και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Το ταλέντο, το όραμα, οι ιδέες (και φυσικά η υλοποίηση τους) ενός ανθρώπου: του Στιβ Τζομπς.

Και μετά από τον μακροσκελή πρόλογο περνώ στην λακωνική ανάπτυξη του θέματος και τον επίλογο. Θαυμάζω τον Στιβ Τζομπς για έναν κυρίως λόγο: Κυνήγησε το όνειρό του, δημιούργησε (χωρίς να σημαίνει ότι όλες τους οι δημιουργίες ήταν επιτυχημένες), κατάφερε να γίνει αυτό που είναι σήμερα και αποχώρησε από την “ενεργό δράση” (την θέση του CEO) με το κεφάλι ψηλά. Στο EDU.com που κυκλοφορεί την Κυριακή ετοιμάσαμε ένα θέμα για τον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στην τεχνολογία.

Υ.Γ. …και πλέον γνωρίζει ο Στιβ Τζομπς την άποψή μου για τα προϊόντα της εταιρείας μέσα από το μέιλ που του έστειλα…